Hvad med skat i mit holdingselskab?
Artikler
Selskabsskat generelt
Selskabsskatten i Danmark er 22%.
I forbindelse med årsrapporten laves en beregning af den 'skattepligtige indkomst' og skatten er så 22% af det.
Når man skal finde den skattepligtige indkomst, så starter man med det overskud/underskud som bogføringen og resultatopgørelsen viser.
Herefter er der nogle ting som skal lægges til og andre der skal trækkes fra.
Som eksempel kan vi tage udgifter til stiftelsen af holdingselskabet: Lad os sige at der er brugt 3.000 til stiftelsen og der ikke har været andre indtægter/udgifter. Resultatopgørelsen vil stå til -3.000. Umiddelbart vil det give en negativ skat på 660, men det er ikke korrekt for stiftelsesomkostninger skal lægges til den skattepligtige indkomst og den skattepligtige indkomst bliver derfor 0 og skatten også 0.
Repræsentationsudgifter (f.eks. gaver) har ligeledes specielle regler. 75% af udgiften skal tillægges den skattepligtige indkomst.
I de fleste holdingselskaber er det imidlertid det skattemæssige i forhold til ejerandele og værdipapirer som er interessant. Det er beskrevet i de næste afsnit.
Skat af ejerandele
Der er lidt forskellige typer af 'unoterede ejerandele' og også forskellige skatteregler, men her kigger vi på ejerskab af almindelige selskaber (typisk driftsselskaber).
Udgangspunktet er at et holdingskab ikke betaler skat af gevinst ved salg af sådanne ejerandele. Omvendt kan et tab heller ikke "trækkes fra". Hvis holdingselskabet har et overskud på 100.000 på børsnoterede aktier, men et tab på 25.000 fra en unoteret ejerandel, så skal der betales skat af de 100.000 og ikke af 75.000.
Lidt anderledes forholder det sig ved udbytter. Her gør det en forskel om ejerandelen er 10% eller mere. Generelt vil det være nul skat ved 10% ejerandel eller derover.
Lad os for eksempel sige at holdingselskabet har fået 10.000 kr i udbytte fra et selskab hvor der ejes 10% eller mere. Det står som en indtægt i resultatopgørelsen, men det skal trækkes fra i den skattepligtige indkomst, så holdingselskabet betaler ikke skat af de 10.000 kr.
Er ejerandelen under 10% er der stadig en rabat. Her trækker man 30% af udbyttet fra i den skattepligtige indkomst, og holdingselskabet betaler således 70% af de normale 22% svarende til 15,4%.
En ting er jo så hvad holdingselskabet betaler i skat - noget andet er hvad man betaler i personlig skat når man selv får pengene til rådighed. Denne type indtægt er aktieindkomst og beskattes med 27% men har et årligt max-beløb hvorefter det er 42%.
Hvis man tager hele 'kæden', så kan man starte i et driftsselskab som jo først betaler 22% i selskabsskat. Hvis 'resultat efter skat' går op i holdingselskabet som udbytte, så vil pengene enten blive beskattet med 0% eller med 15,4%. Endelig er der privat beskatning på enten 27% eller 42%. Af et overskud på 100 kr før skat i driftsselskabet kan ejeren i bedste fald ende med at have 57 kr til rådighed i "private beskattede midler", men i værste fald kun 38 kr.
Husk at få konkret rådgivning hvis du står med væsentlige skatte-overvejelser.
Skat af værdipapirer
Børsnoterede værdipapirer "lagerbeskattes". Man skal altså betale skat af såvel realiserede som urealiserede gevinster, men har omvendt også fradrag for både realiserede og urealiserede tab.
Havde du ved årets start to forskellige aktier til en værdi af hhv. 20.000 og 30.000 og disse ved årets slut stod til hhv. 24.000 og 28.000, så skal selskabet betale (4.000 - 2.000) * 22% i skat.
Mange børsnoterede selskaber udbetaler udbytte, og i de fleste tilfælde vil der være indeholdt noget skat.
Brutto-udbyttet vil være en indtægt som kommer med i resultatopgørelsen og blive skattepligtig indkomst.
Hvad så med den skat der blev indeholdt ved udbetalingen?
Hvis det børsnoterede selskab var dansk, så er det de danske skattemyndigheder som fik den indeholdte skat. I det tilfælde skal man bare betragte det som "allerede betalt skat" og oplyse det på selvangivelsen.
Hvis det børsnoterede selskab var udenlandsk, så skal der beregnes såkaldt credit-lempelse for (dele af) den skat som er indeholdt i udlandet. Denne credit-lempelse går direkte ind og reducerer holdingselskabets skattebetaling i Danmark, så det er en ret vigtigt ting. Der skal laves en opgørelse og tallet skal anføres på selvangivelsen.
Var denne artikel til hjælp?
Multi-Regnskab er Danmarks eneste regnskabsprogram med særlig funktionalitet til at bogføre og lave årsrapport for et holdingselskab
Det koster kun 500 kr om året (excl. moms) at benytte Multi-Regnskab for et simpelt holding
Se hvordan man bruger Multi-Regnskab i et simpelt holdingselskab
The Camp
Klausdalsbrovej 601
2750 Ballerup
Denmark
CVR 39 23 93 53
Kontakt
info@multiregnskab.dk Al tekst, alle billeder og videoer på denne side, er beskyttet af loven om ophavsret. Det er ikke tilladt at "låne" eller
kopiere hele eller dele af teksten uden forudgående skriftlig tilladelse.